Gepost op

Een leuk leven

leuk leven blog

Een leuk leven, dat is voor iedereen natuurlijk iets anders. Ik kan alleen maar vertellen wat het voor mij leuk maakt.

Begrijp me niet verkeerd hoor, want ik heb tot nu toe echt een leuk leven! Als ik terug kijk naar wat ik allemaal heb mogen meemaken, zowel op prive-  als op werkgebied, denk ik dat ik een rijk leven heb. Een prachtig “combinatie” gezin met 5 heerlijke kinderen en een lieve, warme, ruimdenkende echtgenoot.  We hebben altijd werk gehad en geld kunnen verdienen om het fijn te hebben met elkaar. Niets te klagen dus, dat doe ik dan ook niet. Totdat ik ziek werd en ontdekte dat ik nu, in deze fase van mijn leven, best toe ben aan andere dingen.

Mijn kinderen zijn volwassen en staan op eigen benen, mijn werk in de zorg deed ik al bijna 30 jaar, mijn sociale kring is voor jaren zo ongeveer hetzelfde gebleven en echte nieuwe hobby’s of iets dergelijks heb ik niet veel aandacht gegeven in al die jaren. Sterker nog, tijd om daarover na te denken was er niet, want de routine van alledag neemt het leven in beslag. De tijd vliegt voorbij..

Meer dan een jaar heb ik de tijd gekregen om hier over na te denken. Want ik werd die tijd stil gezet door ziekte. Achteraf ben ik hier dankbaar voor, hoe gek dat ook klinkt. Het gaf me de kans om op mijn leven te reflecteren en te ontdekken wat ik nou graag nog zou willen. Wat ik graag anders zou zien. Wat dit tweede deel van mijn leven leuk kan maken. Het eerste deel stond in het teken van gezin, werk, carrière, wonen, opbouwen. Het tweede deel staat in het teken van een ander leven opbouwen, of,  zoals het was maar dan uitbreiden met nieuwe dingen, nieuwe ervaringen. En dat is toch ook wel fijn!

Vroeg of laat krijgen we er waarschijnlijk allemaal wel mee te maken. Met het nadenken over hoe leuk je je leven nu nog vindt. Ik denk dat het misschien wel bij de leeftijd hoort, de midlife – hopelijk zonder crisis – is vaak een leeftijd dat we terugkijken en voorzichtig vooruit gaan kijken. En dat we kunnen gaan ontdekken dat we best weer op avontuur mogen gaan. Op avontuur naar nieuwe ervaringen, nieuwe mensen, nieuwe omstandigheden. Uit je comfort-zone stappen en als een kind weer opnieuw het leven ontdekken. Weer goed voor jezelf gaan zorgen en zowel lichamelijk als tussen je oren weer fijn in balans komen.

Voor mij was het ziek worden en de confrontatie met de beperkte levensduur van het leven die mij liet inzien dat het belangrijk is om te blijven genieten. Dat het belangrijk is om je dagen te vullen met de mensen en de dingen die je blij maken. En daar actief naar op zoek te gaan. Voor een ander is het een scheiding, verlies van werk, verlies van ouders, partners, kinderen. Er zijn zoveel ingrijpende gebeurtenissen die je opeens in kunnen laten zien dat het roer best om mag gaan. Mijn leven is over het algemeen leuk geweest, gelukkig, maar voor dit tweede en natuurlijk laatste deel van mijn leven zijn er weer andere dingen voor nodig om het leuk te houden / hebben.

Een aantal peilers voor een leuk leven zijn voor mij persoonlijk gezondheid en sociale contacten. Gezondheid is iets waar je niet over nadenkt als het goed is, maar wat een hoofdrol gaat spelen als er iets mis is. Als we ouder worden wordt het voelbaar belangrijk om na te denken over je lijf, geest en ziel en hoe belangrijk het is het allemaal in balans te houden of te krijgen. Sociale contacten, ook dat hebben we allemaal wel nodig. Het geeft ons een plek in het geheel en het kan veel energie en motivatie geven..het draagt voor mij in ieder geval bij aan een positieve energie.

Dus..ik herinner mezelf er iedere dag aan dat ik vandaag weer gekregen heb. En dat ik daarom bewust probeer te kiezen voor de dingen die ik leuk vind. En voor de dingen die ik kan doen om het ook voor een ander leuk te maken. Voor mij maakt dat mijn dagen, en dus mijn leven, leuk.

En de dingen die ik niet leuk vind? Nouja, soms ontkom je er natuurlijk niet aan om dat toch te doen, maar het kan geen kwaad om die dingen eens serieus te gaan bekijken. Doe je wat je doet omdat je het altijd al deed? Doe je wat je doet omdat anderen dat van je verwachten? Doe je wat je doet omdat je denkt dat niets anders mogelijk is? Dan wordt het tijd voor een flinke wandeling en eens de tijd te nemen om te luisteren naar wat je hart je influistert. Want weet je..de tijd vliegt voorbij..sneller dan je misschien wilt. Maak het leuk! Voor jezelf en voor anderen <3

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *