Ook ik weet wat het is

Wat gebeurt er allemaal de laatste tijd? Dat vraag ik me weleens af. Gewoon, in zo’n momentje dat je even alleen bent en je jezelf afvraagt, jeetje, waar komt dit allemaal vandaan?

Ik heb zulke momenten elke dag. Dan ben ik letterlijk in verwondering over wat er op mn pad komt tegenwoordig.  In verbazing, dat alles op dit moment zo in flow gaat. Raar vind ik dat. Want ik heb echt wel tijden meegemaakt dat niet alles zomaar in flow ging. Absoluut niet zelfs. En ik ben die tijden nog niet vergeten. Sterker nog, ze zijn de drijfveer voor wat ik nu allemaal doe.

Ook ik heb ooit ervaren wat het is om bijvoorbeeld financieel erg veel zorgen te hebben. Net gescheiden, alleen met een kleine dochter van een jaar, een schuld van 10.000 gulden ging er met me mee en ik had niets, letterlijk niets. Nou ja, een zak met kleren, een lamp en een kastje, die had ik wel. Maar verder niets. Ook geen huis. Daar moest ik naar op zoek. Gelukkig wel gevonden: een appartementje van 20 m2. Huiskamer, slaapkamer en keuken in een klein vierkantje. Maar ik had alles en was er toen maar wat gelukkig mee. Ik had een dak boven mn hoofd, mn kleine meid en ik konden warm en lekker slapen.

Van mijn moeder had ik ooit geleerd hoe je geld kon verdelen en dat was maar goed ook: ik had ongeveer met die uitkering 8,50 per dag (gulden). Dat deed ik dan ook braaf onderverdelen. Elke dag boodschappen doen voor 8 gulden en wat ik over had ging in een apart potje. Want die luiers, koffie of wasmiddel had ik ook een keer nodig en dat ging niet van die 8 gulden. Daar spaarde ik voor. Tja. Lang geleden. Maar echt nog niet vergeten.

Ik ben ook min of meer zo opgegroeid. Niet dat ik er als kind ooit iets van gemerkt heb, want ik kan me eerlijk waar niet herinneren dat er iets was wat ik wilde dat niet kon.. ik miste niets en dacht er niet verder over na. Mijn moeder verdeelde elke vrijdagavond tijdens het avondeten, als mijn vader zijn loonzakje had ontvangen, al het geld in aparte potjes. Een potje voor eten en drinken, een potje voor de vaste lasten, een potje voor onvoorziene kosten en een potje extra. En wij als kinderen kregen toen zakgeld. Een kwartje, 50 ct..ik weet het niet meer precies. Maar zo ging het. En het was goed. Voor mij als kind in ieder geval.

Wat later, toen ik “groot was”, met een combinatiegezin met 5 kinderen is het ook niet altijd een vetpot geweest. Vooral als je bedenkt dat er een eigen bedrijf draaide met voor en tegenspoed en de andere partner (ik) in loondienst in de zorg..tel je winst maar uit. Die was er dus niet. Het geld moest er meer uit dan dat er binnen kwam. Maar toch ben ik in de veronderstelling dat onze kinderen er geen schade van hebben opgelopen. Ze wisten het, maar misten niets.. Ze gaan het me vast vertellen hoe het echt voor hen was als zij dit stukje lezen 😉

Het deed me iets en dat doet het nog steeds. Genoeg geld hebben voor de basis in het leven is niet vanzelfsprekend. Soms gebeuren er dingen in een mensenleven die de boel op z’n kop zet. Je altijd veilige haven verdwijnt, je verliest een baan, je partner.. verzin het maar en het gebeurt vast wel ergens. Om armoede vraag je niet, daar kom je in terecht, en niemand creëert zo’n situatie met opzet. Er is altijd een verhaal. Er gebeurt altijd meer achter een voordeur dan je denkt..

Op dit moment ben ik in een positie dat ik niet meer met 8,00 per dag hoef te doen. Misschien zou het af en toe beter zijn het wel te doen, want dan hou ik misschien ook iets over elke maand ( *_^) maar we kunnen nu prima rondkomen van wat er is. De grootste schulden uit het verleden zijn afbetaald, ons gezin is wat kleiner geworden want zij hebben inmiddels zelf een huis en gezin, werk hebben we nog steeds, dus het gaat goed. Ik prijs onszelf daar gelukkig in. En oh wat wens ik dat ook voor anderen.

Geld maakt niet gelukkig, een cliché. We maken daarmee een excuus dat geld er niet toe doet. Heb je er veel van, dan ben je niet per definitie gelukkig. Daar ben ik het wel mee eens. Het was een mooie tijd op  dat hele kleine appartementje met mijn dochter..en met ons heerlijke patchwork gezin later..we waren blij..en dat is zoveel meer waard. Maar, geld heb je nodig. Zo simpel is het. En als je het niet hebt, kun je zeer ongelukkig zijn door het gebrek eraan. Geld maakt niet gelukkig, maar gebrek aan geld maakt wel zeker omstandigheden moeilijker.

Het is mijn missie geworden.

Helaas heb ik geen miljoenen te verdelen, maar ik kan wel dingen doen om geld te verdienen en dat weer besteden aan mensen die het nodig hebben. Hoe fijn is dat om te doen. Jezelf verrijken door te doen wat je leuk vindt en daarmee een ander verrijken door het aan hen te besteden.

Dat is waar – naar mijn idee – het leven om gaat. Waar persoonlijke ontwikkeling om gaat. Waar bewustwording om gaat. We zijn allemaal één, hoe je het ook wendt of keert. Zorg voor jezelf. Zorg voor ander.

‘Iedereen heeft recht op een leuk leven’

Wendy