Over ons, wie en wat is Stichting De Leefwinkel?

Mijn naam is Wendy Zwart en ik ben de oprichter van Stichting De Leefwinkel. Het is een droom die werkelijkheid geworden is.

Al mijn hele werkzame leven werk ik in de zorg, vooral in de thuiszorg. Heerlijk werk waar je veel goed kunt doen voor mensen. Mensen in allerlei klassen; van welgesteld tot onder de armoedegrens, ik ben overal wel zo’n beetje “over de vloer” gekomen.

Dat er veel verdriet schuil gaat achter voordeuren, is mij in de jaren wel duidelijk geworden. Er zijn veel mensen die in isolement leven, veroorzaakt door bijvoorbeeld ernstige financiële nood. Als je niet veel te besteden hebt kan je wereld toch wel klein worden. Of mensen raken van de maatschappij geïsoleerd omdat zij geen netwerk (meer) om zich heen hebben, om wat voor reden dan ook. En dan heb je ook nog die grote groep mensen waar allebei deze redenen een rol spelen en daar bovenop ook nog te maken hebben met een ziekte, waardoor hun mogelijkheden nog meer beperkt worden. Of er zijn mensen die niets van dit alles meemaken en een royale sociale kring hebben, en ook iets te besteden. Maar toch is daar die eenzaamheid. Het alleen voelen, het gevoel van ‘ik tel niet mee, ik ben niet belangrijk genoeg’.

Mijn drijfveer om te werken in de zorg is dan ook altijd geweest om net even dat beetje meer te betekenen voor mensen. Persoonlijke aandacht, net iets meer doen dan wat er van je verwacht wordt, mensen laten voelen dat ook zij zeer zeker meetellen en waardevol zijn. Want dat is een gevoel wat iedereen nodig heeft, toch?!

Waarom een stichting?

Al jaren broeide het idee bij me. De wens om mensen te verbinden, mensen zichtbaar te maken, mensen stimuleren in zelfredzaamheid, gewoon goed doen en positiviteit rondstrooien. Mijn dagen vullen met werk waarvan ik zelf een glimlach krijg en die ik door kan geven. Soms in mijn vrije tijd acties opzetten voor deze groep mensen was voor mij uiteindelijk niet voldoende meer; ik wil er graag fulltime mee bezig zijn! Daarom een stichting; zonder winstoogmerk, om te laten zien dat het mij serieus is.

Het leuke van deze stichting is dat er geen grenzen zijn in wat er allemaal kan. Geen grenzen in wat voor diensten, producten en activiteiten er aangeboden kunnen worden. De enige voorwaarde die ik eraan stel is dat het allemaal te maken moet hebben met “het beste uit jezelf halen”, zowel in gezondheid als mentaal. Het moet positief bijdragen, voor jezelf en een ander.

De stichting kan dit aanbieden door geld te genereren, zodat dit geld weer besteed kan worden aan speciale acties en evenementen voor een grote groep mensen. Om mensen te betrekken bij het sociale leven, dat iedereen welkom is. Groot of klein, arm of rijk, eenzaam of niet, we hebben allemaal recht op een leuk leven! Daar doe ik het voor!

Wendy Zwart

Haarlem, 1 mei 2018